Сезонни конкурси

През всеки сезон можете да направите нещо, с което да сте полезни на природата. Направете, снимайте и изпратете снимките на techem@techem.net или във facebook.com/TechemBulgaria и може да спечелите някоя от специалните награди, които сме подготвили. 

Зимен конкурс

Студените зимни месеци са много труден период за птиците, които не отлитат към топлите страни.

Вие можете да им помогнете да оцелеят по - лесно, като им направите хранилка, която да закачите на балкона, в градината или в парка. В интернет има голямо разнообразие от хранилки, направени от подръчни материали.

Пролетен конкурс

Посадете цвете или дърво.

Без дървета, няма да има живот на тази планета! Дърветата се борят с парниковия ефект, пречистват и филтрират въздуха, осигуряват кислород, охлаждат улиците и града през лятото, пестят енергия, предпазват от ултравиолетови лъчи, осигуряват храна за хората, за птиците, за дивите животни.

Летен конкурс

Рециклирайте хартия.

През ваканцията можете да направите ръчно изработена хартия. Процесът е лесен и забавен. Необходими са хартия, топла вода, пасатор, плат и ютия. На този адрес е описано подробно как протича процеса: http://bghandmade.com/howto-recycle/

Есенен конкурс

Направете компост (ако се затрудните много, направете компот :)

Правейки собствен компост може да превърнете отпадъците в богатство.

Компост е това, което се получава от органичните отпадъци от двор, градина, кухня. Градинарите го наричат "черно злато", защото е богат на хранителни вещества. При подходящи условия, бактерии и други микроорганизми бързо преобразяват органичните материали в богата и плодородна почва.

Нагоре